Mi jedemo odgovorno – We Eat Responisible
Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmisli smo projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvali ga „We Eat Responsibly“ odnosno “Mi jedemo odgovorno!”.
Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.
Bitno je osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu.
Projekt ‘Mi jedemo odgovorno’ koji će obuhvatit 1800 nastavnika, 65 000 osnovnoškolaca, 25 000 srednjoškolaca i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice je prvi pokušaj u EU u izgradnji školskog programa koji rješava ključno pitanje potrošnje hrane.
Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u Eko-školama i izvan njih.
Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE:
- GLOPOLIS (CZ) – vodeći partner
Ostale partnerske organizacije:
- TEREZA (CZ),
- ŽIVICA (SK),
- Društvo DOVES – FEE (SI),
- Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (RO),
- Bulgarian Blue Flag Movement (BG),
- Udruga Lijepa Naša (HR),
- Environmental Partnership Foundation (PL),
- Nature Trust Malta (MT),
- Vides Izglitibas Fonds (LV)
Glavne poruke projekta:
- Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
- Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
- Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
- Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
- Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
- Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu)
Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati djecu i mlade, njihove nastavnike i roditelje, a ne prisiliti ih da promjene svoje životne navike na drastičan način. Ni u kom slučaju ne želimo izazvati osjećaj krivnje ili manje vrijednosti kod ciljanih skupina ovog projekta. No ipak moramo im pokazati da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta. Ovim projektom želimo obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pri tom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja. Pa do konzumacije gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe.
Projekt će se realizirati u Ekoškolama, zamišljen je tako da prati metodologiju Ekoškola prilagođenu temi projekta. Tijekom 3 godine, projekt će se realizirati u 100 Ekoškola u Republici Hrvatskoj (20 Ekoškola prve godine, te po 40 Ekoškola druge i treće godine). Realizacija projekta u školama započinje početkom nastavne godine 2015./2016.
Za više informacija posjetite www.eatresponsibly.eu ili nam se obratite na jedan od naših kontakta.








