Mi jedemo odgovorno

Mi jedemo odgovorno – We Eat Responisible

Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmisli smo projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvali ga „We Eat Responsibly“ odnosno “Mi jedemo odgovorno!”.

Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu.

Projekt ‘Mi jedemo odgovorno’ koji će obuhvatit 1800 nastavnika, 65 000 osnovnoškolaca, 25 000 srednjoškolaca i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice je prvi pokušaj u EU u izgradnji školskog programa koji rješava ključno pitanje potrošnje hrane.

Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz  ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u Eko-školama i izvan njih.

Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE:

 • GLOPOLIS (CZ) – vodeći partner

Ostale partnerske organizacije:

 • TEREZA (CZ),
 • ŽIVICA (SK),
 • Društvo DOVES – FEE (SI),
 • Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (RO),
 • Bulgarian Blue Flag Movement (BG),
 • Udruga Lijepa Naša (HR),
 • Environmental Partnership Foundation (PL),
 • Nature Trust Malta (MT),
 • Vides Izglitibas Fonds (LV)

Glavne poruke projekta:

 • Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
 • Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
 • Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
 • Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
 • Kupujte domaću hranu  ili hranu koje  ima malen utjecaj na okoliš,  te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
 • Pozitivnim  duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu)

Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati djecu i mlade, njihove nastavnike i roditelje, a ne prisiliti  ih da promjene svoje životne navike na drastičan način. Ni u kom slučaju ne želimo  izazvati osjećaj krivnje  ili manje vrijednosti kod ciljanih skupina ovog projekta. No ipak moramo im pokazati da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta. Ovim projektom želimo obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pri tom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja. Pa do konzumacije  gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe.

Projekt će se realizirati u Ekoškolama, zamišljen je tako da prati metodologiju Ekoškola prilagođenu temi projekta. Tijekom 3 godine, projekt će se realizirati u 100 Ekoškola u Republici Hrvatskoj (20 Ekoškola prve godine, te po 40 Ekoškola druge i treće godine). Realizacija projekta u školama započinje početkom nastavne godine 2015./2016.

Za više informacija posjetite www.eatresponsibly.eu ili nam se obratite na jedan od naših kontakta.

fond
toyota_fund_for_europe_logo_za_web_ea
eu
tetra_pak_-1
henkel_1
zajedno-cuvamo
eyd_motto_hr1
fee
glopolis