Pretraživanje

Tko je online

Imamo 4 gostiju i nema članova online

MEĐUNARODNA PLAVA ZASTAVA ZA PLAŽE I MARINE

ŠTO JE PLAVA ZASTAVA?

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja,čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistieka markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. Važno je napomenuti da plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama također mogu biti nosioci međunarodne Plave zastave.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education - FEE (Scandiagade 13, DK-2450 Copenhagen, Denmark, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ), koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981. godine. U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto preko 3000 Plavih zastava, od toga preko 2500 na plažama i preko 600 u marinama. Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava. Provedba programa Plave zastave počiva na strogo definiranim kriterijima. Iako se tijekom sezone provode nacionalne i međunarodne inspekcije, gosti i korisnici plaža/marina sa Plavom zastavom potaknuti su da obavijeste FEE u slučaju da opaze kršenje zadanih kriterija.
Za provođenje programa Plava zastava u svakoj je državi zadužena jedna ekološka udruga, koja svojim ustrojstvom i programom rada ispunjava kriterije očlanstvu u FEE. Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša, Heinzelova 6/II., 10000 Zagreb, Croatia, tel. 4923-904, 4923-905, fax. 4810-232, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

NOVO

Popis plaža i marina (pdf) nagrađenih Plavom zastavom u 2017. godini

Brončane, srebrne i zlatne plakete 2017.

PLAŽE

Kriteriji Plave zastave za plaže

Smjernice za provedbu kriterija Plave zastave za plaže

Direktiva EU o kakvoći vode za kupanje

Uredba o kakvoći mora za kupanje

Tablica - rezultati mjerenja sanitarne kakvoće mora za kupanje

Standardna informativna ploča - plaže

Pravila ponašanja na plaži

MARINE

Kriteriji za marine

Smjernice za provedbu kriterija Plave zastave za marine

Standardna informativna ploča - marine

Sigurnosne smjernice za marine

Uredba o uvjetima za postupanje s opasnim otpadom (NN 32/98)

OBRASCI ZA PREUZIMANJE

Piktogrami

Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom (NN 151/05)

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 61/07)

Standard opreme za prvu pomoć

LETCI PLAVE ZASTAVE
Varaždinska županija
(39 Mb)
Zagrebačka županija
(38 Mb)
Karlovačka županija
(38 Mb)
Istarska županija
(12,7 Mb)
Primorsko-goranska županija
(12 Mb)
Ličko-senjska županija
(13,9 Mb)
Zadarska županija
(9,5 Mb)
Šibensko-kninska županija
(9,13 Mb)
Splitsko-dalmatinska županija
(7,8 Mb)
Dubrovačko-neretvanska županija
(12,7 Mb)
Unutarnja strana (plava zastava)
(6,0 Mb)

Svi dokumenti su u .pdf obliku i potreban je Adobe Reader za učitavanje istih