Međunarodna Plava zastava za plaže i marine

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica, koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije.

Plava zastava je najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. Važno je napomenuti da plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama također mogu biti nosioci međunarodne Plave zastave.

Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava. Provedba programa Plave zastave počiva na strogo definiranim kriterijima. Iako se tijekom sezone provode nacionalne i međunarodne inspekcije, gosti i korisnici plaža/marina sa Plavom zastavom potaknuti su da obavijeste FEE u slučaju da opaze kršenje zadanih kriterija.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE (Scandiagade 13, 2450 Copenhagen SV, Denmark, +45 70 22 24 27, info@fee.global). U program je trenutno uključeno 46 država iz cijelog svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je u svijetu podignuto preko 4400 Plavih zastava.

Nacionalni koordinator i voditelj programa Plava zastava u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša, Heinzelova 6/II., 10000 Zagreb, Croatia, tel. +385 1 49 23 900; E-mail: lijepa-nasa-ppp@zg.t-com.hr


Aplikacija za korisnike Plave zastave

Kriteriji plave zastave za plaže – PDF

Kriteriji Plave zastave za marine – PDF

Popis plaža i marina nagrađenih Plavom zastavom u 2023 – PDF

fond
toyota_fund_for_europe_logo_za_web_ea
eu
tetra_pak_-1
henkel_1
zajedno-cuvamo
eyd_motto_hr1
fee
glopolis